איך ללמד את הילדים לשמור על היגיינה וניקיון בשירותים ציבוריים?

במאמר הזה נדבר על אתגר שרבים נתקלים בו ולא מוצאים מדריך מדויק ומפוקס. מדובר על בעיה שנהיית יותר ויותר נפוצה ככל שגיל הילדים עולה. אנחנו יוצאים איתם למקומות ציבוריים, לקניון, למסעדות, לקולנוע או אפילו להצגה או מופעים שונים. משך השהיה מחוץ לבית יכול להיות ארוך, החל מכמה שעות ועד חצי יום. בזמן הזה, לא מן הנמנע שהילדים יצטרכו להיכנס ולהתפנות בשירותים ציבוריים. האם אתם בטוחים שהילדים שלכם עושים זאת כמו שצריך? האם אתם בוטחים בהם שידעו להתמודד עם הסכנות התברואתיות בשירותים ציבוריים?

ללמד את הילדים לשמור על היגיינה וניקיון בשירותיים ציבוריים

מלמדים מיומנות חיים חשובה – שמירה על היגיינה

שמירה על היגיינה, כאמור, היא מיומנות חיים חשובה שעלינו להעניק לילדים שלנו. ראשית יש להכיר בכך. לא מעט אימהות נעזרות בייעוץ מקצועי של חברות כמו צהל"ש בנוסף או במקביל למה שהן עושות בנושא עם הילדים. בואו נראה איך נכון לגשת לעניין:

  1. משחק והנפשה – זכרו שהילדים שלנו עדיין לא מסוגלים להבין מושגים מסובכים כגון 'חיידקים', 'נגיפים' או נושאים אחרים ברפואה או ביולוגיה. אנחנו בספק אם כל המבוגרים מבינים אותם… בשביל לעזור לילדים להבין, צריך יהיה ליצור מעין סיפור מסגרת לגבי הסכנות שבשירותים הציבוריים. זה מזכיר קצת את 'קריוס ובקטוס' שהיו הנפשה והמחשה לילדים בנוגע להיגיינת פה.
  2. לשמור על קור רוח – גם אם הסכנה בחוסר היגיינה היא גדולה, ילדים לא מסוגלים להבין זאת. נסו לדבר אליהם עם מונחים שהם יבינו ושהם זוכרים מהניסיון האישי שלהם. אפשר להזכיר להם כאב בטן שהיה להם ולומר להם שאנחנו לא רוצים שזה יקרה להם שוב.
  3. כללים פשוטים – תנו לילדים שלכם כללים פשוטים אותם ניתן לזכור. פשטו את התהליך של השימוש בשירותים הציבוריים לשניים או שלושה שלבים ברורים.
  4. שטיפת ידיים – אחת הפעולות החשובות ביותר היא כמובן שטיפה טובה של הידיים. כאן תוכלו להציג זאת כמשחק אתגרי קטן – צריך לסבן ולשפשף טוב טוב ולהוציא כמה שיותר קצף מהידיים. ניתן אפילו לתרגל זאת בבית. שוטפים עם הילד ידיים וכשמופיע קצף אומרים בקול: 'קצף, קצף, קצף' ואז שוטפים טוב ומכריזים בקצב: 'שטף שטף שטף שטף!'. ניתן כמובן להיות יצירתי ולהמציא משהו אחר. ההרגל הזה מטמיע מעין שיר קטן שנותן לילד קנה מידה לגבי הזמן הדרוש לסיבון ורחיצה של הידיים. כמו כן הוא דואג לכך שאכן הילד ישתמש בסבון.
  5. גאווה – הקנו לילד את התחושה ששמירה על היגיינה היא דבר שיש להתגאות בו. תנו לו חיזוקים חיוביים על פעולות נכונות שהוא או היא עושה ותנו לו ביקורת בונה על טעויות. חשוב לא ליצור מריבות בנושא בכדי שלא יהפך למעין 'זירת קרב' בה הילד 'מתנקם' בכם בשעת כעס.

ילדים יכולים להפתיע ברמת האחריות שהם מפגינים אבל לשם כך הם צריכים להבין את המשמעות של הדברים וגם את הכללים. את שני הדברים הללו נצטרך ללמד אותם בצורה הטובה ביותר שניתן. בהצלחה!