אנו כהורים מבינים שביכולתנו להשפיע לטובה על חיי הילדים, ובין היתר באמצעות הקפדה על תזונה בריאה. מכאן שגם אם כיום הרבה יותר קשה לעמוד אל מול שורת הפיתויים המתועשים שמציעים מגוון מנות מהירות וטעימות וגם אם כיום שני ההורים עובדים ועל כן פחות נמצאים בבית, הרי שעדיין ניתן ללמוד כיצד מעניקים לילדים ארוחות בריאות, וכיוון שמדובר במלחמה מתמדת, ריכזנו עבורכם מספר דגשים חשובים (דגשים חינוכיים וטעימים):
מעבר לשיקולי בריאות
אוכל אינו רק משפיע על התפתחות הילד ועל בריאותו הנוכחית והעתידית, אלא הקפדה על תזונה נכונה משפיע במגוון ממדים נוספים, וזאת עלינו כהורים לזכור, במיוחד לנוכח העובדה שמדי פעם הילדים מתעקשים ומתמרדים. אז מדוע כה חשוב לא לוותר? כי הקפדה על תזונה בריאה בין היתר כוללת תתי ערכים חינוכיים, קרי אחריות, גבולות, אהבה עצמית וכמובן דחיית סיפוקים.
שיעור חינוכי
שנרחיב? כאשר ילד אוהב את עצמו הוא מבין שעליו לשמור על עצמו (ולו באמצעות המאכלים שהוא בוחר), כאשר ילד מקפיד להימנע מצריכה מוגזמת של מתוקים הוא מגלה מהי אחריות, כאשר ילד מצליח לשמור את החטיף לשעות הצהריים הוא מקבל שיעור חשוב בדחיית סיפוקים וכאשר ילד מבין שההורה מחליט עבורו מה לאכול הוא לומד מהם גבולות. מכאן שמדובר במכלול סיבות חשובות שמזכיר לנו מדוע נדבך זה כה חינוכי (ובריאותי) ואכן מצדיק התעקשות הורית.
טיפים חשובים
- הקפדה על תזונה נכונה לשמירה על הבריאות דורשת מאתנו ההורים דוגמה אישית, ועל כן יש ליישר קו ולבחון מראש אלו מוצרים מכניסים הביתה.
- תחשפו את הילדים לתזונה טבעונית. פירות וירקות מספקים לגוף את כל אבות המזון הרצויים, וזאת מבלי להוביל לבעיית עודף של אסטרוגן או כולסטרול. בנוסף, תזונה טבעונית לא רק מאוד בריאה ובטוחה, אלא גם מכילה פחות קלוריות ועל כן מסייעת להוריד במשקל.
- ילדים שחוזרים מהמסגרות בדרך כלל רעבים, ועל כן לפני שהם דורשים חטיפים, פשוט תחתכו להם פירות וירקות והגישו בקערה.
- הימנעו מלהכניס הביתה מוצרים שאינכם רוצים שהילדים יצרכו. אל תכניסו שתייה מתוקה, חטיפים מתועשים וכדומה. במקום זאת תרכשו חטיפים בריאים (למשל פירות יבשים וחטיפי גרנולה), אך תגבילו את הגישה.
- תדאגו שבכול ארוחה יהיו משולבים ירקות. ירקות מהווים מקור נהדר וחשוב עבור מינרלים וויטמינים. כמו כן, תנסו לשחק עם צורת החיתוך ואף לייצר צורות (למשל מנדלות צבעוניות), כי אין כמו מראה עיניים בכדי לפתח את תחושת הרעב.
- מכינים ארוחה בריאה? תשתפו בשלבי ההכנה את הילדים, כך הם יחושו יותר מחוברים ויחכו לטעום מהמנה.
- אל תאפשרו אכילה סביב הטלוויזיה, היא מובילה לאיבוד ריכוז שנוגע לדרישות הגוף (לאכילת יתר), ומנגד היא עשויה להוביל לחוסר ריכוז במנה (לאי אכילה).
השינוי מתחיל בנו
לסיכום נציין שממש כפי שאנו דורשים מהילדים לאכול דברים בריאים, כך גם עלינו לדרוש מעצמנו להתוות עבורם את הדרך כהלכה, משמע במקום להציע להם שקית צ'יפס, פשוט תשקיעו עוד שתי דקות והגישו צלחת עם פלפלים חתוכים, או צלחת עם תפוחים. ברגע שתתחילו תגלו שקל להתמיד.