דווקא לתפקיד המשמעותי כל כך של הורות, לא נדרשים ציוני פסיכומטרי, לימודים, בחינות והסמכות. מרבית הזוגות לומדים תפקיד זה תוך כדי ביצועו וכאשר הילד סובל נפשית, קורה שהורים לא יודעים כיצד להתמודד עם המצב.
לעתים, ברקע לכך, ישנם הורים שמוטרדים בעצמם בעניינים פסיכולוגיים אישיים, דבר שעשוי להחריף את המצב או אף לגרום לו במקור. מצד שני, ברור שאין צורך וגם לא מעשי, להתייעץ עם פסיכולוג ילדים על בסיס קבוע. מתי אם כך, כדאי לפנות עם הילד לפסיכולוג?
שינוי דרמטי לא מובן
נורת אזהרה ראשונה, היא במצב בו רואים שינוי משמעותי לרעה בהתנהגות הילד, בבת אחת ובאופן לא מובן. אם השינוי התרחש לאחר שינוי בנסיבות החיים של הילד (כמעבר דירה לעיר אחרת), לרוב יהיה קל להבין את המצב ולטפל בו לבד. במידה ולא זה המצב, ייתכן שכדאי לפגוש פסיכולוג ילדים.
אלימות
אלימות כדפוס התנהגות קבוע, היא סימן מובהק למצב של חולי. זו יכולה להיות אלימות של הילד כלפי עצמו, דוגמת פגיעה עצמית מסוגים שונים או מתן ביטוי למחשבות אובדניות. זו יכולה להיות גם אלימות שהוא מפגין כלפי אחרים, כולל התנהגות בריונית בבית הספר או פגיעה מכוונת בבעלי חיים.
שיבושים בתפקוד
ייתכנו מצבים, בהם מצב נפשי משובש גורם לשיבוש בתפקוד היומי של הילד. אלה עשויים להיות למשל קשיי ריכוז שמפריעים לתפקודו בבית הספר. סיוטים קבועים, עשויים להפריע לו לישון. עוד דוגמא, הוא שינוי קבוע ופתאומי לרעה, שרואים בהרגלי האכילה של הילד.
מצוקה מוגזמת
הורה מכיר את התנהגות ילדיו ויהיה רגיש לקליטת רגשותיהם ושינויים בהם לרעה. ישנן התנהגויות מצוקה שאנשים חווים באופן רגעי ונורמלי, דוגמת חשש כלשהו או בכי. מצד שני, רגשות והתנהגויות כאלה מעבר להיקף מסויים, מעידות על מצוקה מתמשכת. מצב כזה, עשוי לנבוע ממגוון סיבות. אלה יכולות להיות למשל נסיבות אישיות מיוחדות כמו מחלה פיזית חמורה ואישפוז. אלה יכולות להיות גם השלכות של אופי, דוגמת מופנמות מוגזמת, דימוי עצמי נמוך או נטייה לחרדות. מצוקה כזו, גם אם אינה מפריעה לתפקוד הפיזי היומי, עדיין מפריעה לילד ברמה החשובה יותר – מצבו הנפשי. לכן, חיוני לסייע לו ואם צריך, בעזרת פסיכולוג.
פסיכולוג או פסיכיאטר?
המונחים פסיכולוג ופסיכיאטר, עשויים לבלבל מעט. באופן כללי, יש שני הבדלים עיקריים. פסיכיאטר לומד במסלול של רפואה ולאחריו לומד גם פסיכיאטריה, כולל טיפול תרופתי. פסיכולוג לעומת זאת, לומד רק פסיכולוגיה והוא לא מוסמך לטפל בתרופות. לכן, הפניה לפסיכיאטר תידרש רק במקרים בהם יש חשש למקור גופני, למצב הפסיכולוגי שבו רוצים לטפל (אוטיזם למשל).
לסיכום
לא בכל מצב נדרשת עזרת פסיכולוג לילדים, אך חשוב להיות מודעים גם לאפשרות זו ולהבין מתי להיעזר בה.