הילד שלכם אובחן באוטיזם? ריכזנו עבורכם את המידע המלא על התסמונת

בעבור הורים, אין ספק כי הבשורה לגבי אוטיזם אצל הילד היא בשורה מטלטלת שגורמת ללא מעט חששות לגבי העתיד. לרוב, האבחון בנוגע לאוטיזם מתבסס על קיומם של שני סימפטומטיים מרכזיים – התנהגות שחוזרת על עצמה באופן קבוע לצד קשיים ביצירה של תקשורת חברתית. חשוב להבין כי עצם האבחון הוא לא גזרת גורל, וזאת בשל העובדה כי אוטיזם הוא למעשה ספקטרום רחב שבו ניתן בהחלט לטפל ואף לסייע לילד ליצור חיים נורמטיביים ככל האפשר, וזאת למרות הקשיים ממנו הוא סובל. אם לאחרונה קיבלתם אבחון בנוגע לאוטיזם, ריכזנו בעבורכם את כל המידע שצריך לדעת, וזאת מתוך מטרה לסייע לכם להתמודד לא רק עם עצם האבחון אלא גם עם ההשלכות הרבות.

מה חשוב לדעת אודות אוטיזם?

אוטיזם היא לא מחלה, אלא הפרעה התפתחותיות נוירולוגית הנגרמת כתוצאה משילוב של גורם סביבתי, גנטיקה, וגם תורשה. ההפרעה הזו מגיעה לידי ביטוי במגוון רחב של אופנים, אולם לרוב היא מאופיינת בקשיים חברתיים, קשיי שפה וכן יכולת תקשורת מוגבלת. יחד עם זאת, צריך לזכור כי הייחוד במוח של ילד עם אוטיזם יכול לגרום למצוינות במשימות מאתגרות כמו למשל מתמטיקה או ציור, ומצד שני יכול גם להקשות עליו להבין פעילויות בסיסיות כמו למשל יצירה של קשרים חברתיים. בשנים האחרונות המודעות לגבי הספקטרום האוטיסטי עלתה באופן משמעותי, בייחוד בשל מגוון רחב של טיפולים אשר מאפשרים לילדים כמו גם מבוגרים אשר אובחנו על הספקטרום ליצור אורח חיים נורמטיבי ככל האפשר, וזאת למרות ההפרעה ממנה הם סובלים. מידע על אודות טיפול באוטיזם הוא בעל חשיבות עצומה בעבור הורים שנאלצים להתמודד עם בשורה מורכבת לאחר אבחון, בייחוד לאור ההתפתחות המטאורית של עולם הטיפול.

 

 

ייחודיות נוירולוגית – כיצד אפשר לסייע לילד?

הרצון לנרמל את הנושא של אוטיזם עשוי להוביל לתחושות קשות מאוד, בייחוד בשל העובדה כי אין שום יכולת לרפא את האוטיזם. לא מעט הורים לאוטיסטיים נאלצים להתמודד לאחר האבחון עם לא מעט קשיים, ועל כן בשלב הראשון רצוי קודם כל להצטרף לקבוצות ברשתות החברתיות של הורים שיכולים לסייע לכם גם מבחינת מידע מהימן אבל גם מבחינת סיוע ביצירת קשר עם אנשי מקצוע שיקדמו את מצבו של הילד, החל מבחירה בפסיכולוג ילדים ועד למטפל בריפוי ועיסוק.

בנוסף, אין להמתין עם התוצאות של האבחון אלא לנקוט בפעולות מיידיות הכוללות קודם כל שיחה משותפת עם כל בני הבית, מתוך מטרה להפנים את המצב הנתון  וליצור סביבה משפחתית תומכת שתסייע לילד להגשים את עצמו. מחקרים מצאו כי לסביבה של ילדים עם אוטיזם יש השפעה אדירה על היכולת שלהם להתפתח בעתיד ואף להשתלב במסגרות כמו המסגרת הצבאית, בייחוד אם מדובר בילד שאובחן על הספקטרום בתפקוד גבוה.

יצירת סביבת טיפול תומכת

שצף המידע ברשת עשוי להיות מבלבל למדי ולכן לאחר האבחון נדרש לקבוע תור במרפאה בקופת החולים לצד פנייה למחלקת הרווחה בעיר או במושב בו אתם מתגוררים, כך שתוכלו לקבל סיוע להשמה במסגרות. דרך האתר של משרד הבריאות תוכלו לקרוא את כל המידע לגבי מה לעשות לאחר קבלת האבחון, וזאת מתוך מטרה להתחיל ולפעול לטובתו של הילד – בהקדם האפשרי. בנוסף, רצוי להתייעץ עם עורך דין, וזאת מתוך מטרה לבחון כיצד לבצע מיצוי זכויות מלא אל מול הרשויות, ובייחוד אל מול הביטוח הלאומי.

לסיכום

אבחון לגבי הספקטרום האוטיסטי הוא אבחון משנה חיים. יחד עם זאת, באמצעות נקיטת פעולות הכוללת פניות לאנשי מקצוע וכן קריאה מדוקדקת של הטיפולים הניתנים כיום לילדים על הספקטרום, כאשר הבשורות הטובות הן שאפשר בהחלט ליצור בעבורם מציאות טובה יותר ואפילו משופרת, וזאת למרות הקשיים עמם הם מתמודדים.

המידע באתר הוא לא חוות דעת רפואית או המלצה רפואית מכל סוג שהוא, ואין לראות בו חוות דעת רפואית ומקצועית. כדי לקבל את המענה המדויק לצורך הטיפול בבעיה יש לפנות לרופא ו/או למומחה בלבד.